Diş Gıcırdatma

Diş Gıcırdatma özellikle uyku sırasında dişlerin bilinçsiz bir şekilde sıkılmasıdır. Bu gıcırdatma sonucunda oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkmaktadır. Diş Gıcırdatma normal bir durum değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Boyun ve omuz kısımlarında ağrıların görülmesi, eklemlerinden klik sesine benzer bir sesin gelmesi, sabahları uyanıldığında çene ekleminde, yüz kaslarında ve kulaklarda görülen yorgunluk ve ağrı Diş Gıcırdatma belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Dişler arasındaki kapanış bozuklukları, santral sisteminde rastlanan bazı hastalıklar ve duygusal stresler Diş Gıcırdatma hastalığının belirmesine neden olmaktadır. Ayrıca aşırı hassas, sinirli ve titiz bir yapıya sahip olmak da Diş Gıcırdatma hastalığına sebep olabilecek faktörlerdendir.

Dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozuklukları anlamına gelen malokluzyon önemli risk faktörleri arasındadır. Ayrıca psikolojik olarak depresif bir durumda olan kişilerin Diş Gıcırdatma hastalığına yakalanma riski çok daha fazladır.

Diş Gıcırdatma hastalığının oluşturacağı komplikasyonlar arasında ciddi boyun ve çene eklemi ağrıları en belirgin komplikasyonlar olarak ifade edilebilmektedir. Ayrıca Diş Gıcırdatmaya bağlı olarak gelişen dişlerde hassaslaşma ve diş minesinde aşınma da komplikasyonlar arasındadır. Duygusal strese çokça maruz kalan kişilerde de Diş Gıcırdatma hastalığı görülme riski oldukça fazladır.

Hastanın Doktor randevusu öncesinde Diş Gıcırdatma belirtileri belirlenmesi ve bu belirtiler ile şikayetleri görüşme sırasında doktor ile paylaşması, tanı ve tedavi aşamaları için oldukça önem arz etmektedir.

Diş Gıcırdatma belirtileri fiziksel olarak fark edilebilir ve hastanın şikayetleri de dinlendikten sonra teşhis kolaylıkla koyulabilir. Daha sonra tedavi vakit kaybetmeden uygulanmaya başlanır.

Tedavinin genel amacı, ağrıyı ortadan kaldırarak dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek deformasyonu engellemektir. Bunun için hastaya geceleri kullanabileceği bir gece plağı yapılır. Bu portatif plak sayesinde hastanın dişlerinin birbirine teması engellenerek, Diş Gıcırdatmanın etkileri ortadan kaldırılmaktadır. Bu sayede oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilerek, Diş Gıcırdatma sonucu oluşan ağrıları ve çene eklemi rahatsızlıkları ortadan kaldırılmaktadır.

Diş Gıcırdatma problemi yaşayan hastaların özellikle psikolojik problemleri mevcutsa bunları gidermek için bir psikolog ile görüşmeleri önerilmektedir. Ayrıca tedavi süresince doktorlarının kendilerine özel olarak hazırladıkları gece plaklarını düzenli olarak kullanmaları gerekmektedir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!